Positief Opvoeden – Opvoedingspunt

Home »Welzijn » Positief Opvoeden

 

Realistische verwachtingen
Verwacht niet teveel van jezelf. Denk niet dat je alles over opvoeden moet weten als je eenmaal ouder bent. Bedenk dat iedere ouder fouten maakt en gaandeweg leert. Heb realistische verwachtingen van je partner. Probeer begrip op te brengen voor elkaars fouten en stel geen onredelijke eisen. Wees ook realistisch ten opzichte van je kind. Vraag jezelf steeds af of de eisen die je stelt passen bij de leeftijd en bij wat je kind kan. Natuurlijk mag je verwachten dat je kind zich op een redelijke manier gedraagt. Maar eis geen perfectie.

Geniet van je kind
Probeer dagelijks wat tijd vrij te maken voor je kind door samen wat leuks te doen. Laat je kind vertellen over wat hij/zij die dag heeft meegemaakt en praat over wat je zelf hebt gedaan. Samen tijd doorbrengen is belangrijk voor een goede band met je kind. Laat je kind voelen dat je om hem/haar geeft.

Zorg goed voor jezelf
Dat je ouder bent betekent niet dat je eigen behoeften niet meer tellen. Het is veel gemakkelijker om voor je kind te zorgen als je zelf ook aan je trekken komt. Als je het moeilijk vindt om tijd voor jezelf vrij te maken begin dan met een halfuurtje één ding te doen dat je zelf echt leuk vindt.

Maak geen ruzie waar je kind bij is
Vermijd heftige meningsverschillen en conflicten met je partner waar kinderen bij zijn, omdat ze erdoor van streek kunnen raken. Kinderen leren door naar anderen te kijken. Kinderen die hun ouders dikwijls zien ruziën, kunnen verkeerde manieren leren om met problemen om te gaan. Het gevolg kan zijn dat ze zelf ook schreeuwen of agressief reageren wanneer ze met een probleem worden geconfronteerd. Ook kunnen ze angstig of teruggetrokken zijn.

Zorg voor voldoende steun
Iedereen heeft behoefte aan steun bij het opvoeden van kinderen. Familie, vrienden en buren kunnen belangrijke ondersteuning bieden. Kijk ook eens in de gemeentegids of op internet bij voorzieningen voor jeugd en/of gezinnen. Let op plaatselijke aankondigingen in bijvoorbeeld huis-aan-huisbladen over activiteiten voor ouders zoals cursussen en spreekuren. Door andere ouders te ontmoeten doe je nieuwe sociale contacten op en krijg je de kans ideeën en ervaringen uit te wisselen.

Vraag advies of hulp als je je zorgen maakt over het gedrag van je kind
Jij als ouder kent je kind het beste. Maar soms kan het goed zijn buiten de deur op zoek te gaan naar advies of hulp. Realiseer je wel dat er geen tovermiddel bestaat waarmee alles direct is opgelost. Een professionele hulpverlener of opvoeddeskundige zal eerst goed luisteren naar waar jij je zorgen over maakt. Vervolgens bespreek je wat mogelijke oorzaken en oplossingen zijn en werk je samen aan een aanpak die is toegespitst op jouw situatie.

Boektip:

Tags