Tips voor de Kost – Opvoedingspunt

Home »Gezondheid » Tips voor de Kost

 

Dorst? Drink Water!

Kinderen en jongeren moeten zo’n 8 tot 10 glazen per dag drinken. Water is de ideale dorstlesser. Zet steeds water op tafel, geef water mee naar school of moedig het gebruik van drankfonteintjes aan. Bewaar frisdranken voor speciale gelegenheden en traktaties. Lightfrisdranken en fruitsap kunnen eens ter afwisseling maar geef ook dan niet meer dan 1 glas per dag. Dranken die cafeïne bevatten, zoals koffie en cola, kunnen een kind rusteloos maken. Zeker tot de leeftijd van 16 jaar is alcohol ten stelligste af te raden.

Regelmatig Eten, Niet Grazen

Kinderen en pubers die sterk groeien hebben vaak honger. Als ze die honger op een gezonde manier stillen, is er niets aan de hand. Als dit resulteert in de hele dag door eten, bijvoorbeeld kleine snacks op elk uur van de dag, op straat of voor het beeldscherm, dan loopt het mis. Je verliest makkelijk het zicht op wat je allemaal op een dag eet. Beperk het aantal eetmomenten tot 3 hoofdmaaltijden en maximum 3 tussendoortjes. Een slim gekozen tussendoortje vult de maaltijden aan. Voorbeelden van slimme tussendoortjes zijn halfvolle melk en melkproducten, vers fruit, een belegde boterham of sommige granenkoeken.

Maak de gezonde keuze de makkelijkste

Als er nooit fruit in huis is, is de kans klein dat een kind er spontaan naar vraagt. Staat er geen melk op tafel dan zal het er ook geen drinken. Een goed gevulde fruitschaal met een gevarieerd aanbod, biedt voor ieder wat wils. Voorgesneden fruit of fruitsla hapt doorgaans ook makkelijker weg.

Afspraken en Regels

In een gezin zijn afspraken en regels nodig. Die gelden voor alle leden van het gezin van jongsaf aan, ook als ze gaan puberen. Organiseer een gezinsvergadering en geef iedereen inspraak. Geef de juiste argumenten waarom je de gestelde eetregels belangrijk vindt. Zorg ervoor dat iedereen zich in de gemaakte afspraken kan vinden en zich engageert om ze na te leven. Kinderen begrijpen zo beter waarom eetregels er zijn. Jongeren voelen zich op die manier ernstig genomen en zullen zich minder tegen de regels verzetten.

Leren Kiezen

De verleiding is groot: snoep- en drankautomaten op school, hartige snacks in de kantine van de sportclub enz. Kinderen leren de juiste keuze te maken is een van de belangrijkste opvoedtaken van ouders. Luister naar hun verhalen. Waarom vinden ze kiezen voor iets gezond moeilijk? Leer ze nadenken over de voor- en nadelen van hun keuze. Frisdranken zijn lekker maar brengen veel suiker aan. Voor een ontbijt moeten we wat vroeger opstaan maar zo kunnen we ons beter concentreren in de klas en worden we minder makkelijk verleidt door ongezonde tussendoortjes.

Variatie is belangrijk

Als het aan kinderen ligt, dan staan er elke dag frieten, pizza of spaghetti op tafel. Een weekmenu opstellen kan helpen om voldoende variatie in te bouwen en gemakkelijker een evenwichtige voeding te realiseren. Eet je kind op school, vraag het schoolmenu op en stem het thuisaanbod hierop af met het oog op voldoende variatie. Is er keuze tussen verschillende menu’s, leer je kind dan dat het belangrijk is om voldoende te variëren en elke dag groenten te nemen. Eet je ’s avonds met het gezin warm, geef je kind dan een gezond lunchpakket mee. Zorg voor variatie in het beleg. Groenten en fruit doen het uitstekend op brood en brengen kleur in de brooddoos.

Boektip:

Tags